// Back-ups maken \\

Maak jij zelf wel eens een back-up van de foto’s die je op je telefoon en/of computer hebt? Wellicht staat er dan wat handige informatie in deze post!

De ergste nachtmerrie van een fotograaf (en moeder) is om alle dierbare foto’s van je gezinnetje kwijt te raken… Nou was dit vroeger heel anders, aangezien je alles af liet drukken, maar dat is tegenwoordig helemaal niet meer zo vanzelfsprekend. En ik laat zelf ook veel te weinig afdrukken!

Ik als fotograaf… De foto’s van de recente shoots, zet ik altijd vrijwel direct via mijn computer, op een externe harde schijf…Ik verwijder de foto’s pas van het geheugenkaartje, als de shoot volledig is nabewerkt. Mocht ik de ruimte op het kaartje nodig hebben, dan zorg ik voor een extra back-up op mijn tweede externe harde schijf. Om zo altijd zeker te zijn, dat ik een extra kopie van de foto’s heb. Als de foto’s eenmaal bewerkt zijn, verplaatsen de JPG bestanden altijd nog het online album, waar ze een maand staan…daarnaast brand ik de JPG bestanden op een DVD-tje als extra back-up. De map met foto’s van de desbetreffende shoot, blijft tenminste nog een jaar op mijn externe harde schijf staan… De onbewerkte RAW bestanden bewaar ik tot ongeveer 3 maanden na de shoot en verwijder deze dan van mijn harde schijf. Ik duik zelf regelmatig terug in oude shoots om nieuwe foto’s aan mijn portfolio toe te voegen.

Ik had enorm goede voornemens om elke maand de recente schoots te back-uppen en mijn financiën bij te werken, maar het kwam er steeds niet van om dit ook daadwerkelijk te doen. De back-ups heb ik vorige week afgerond en hou nu netjes een  lijst bij, welke shoots in nog extra moet back-uppen.

 

~ Mocht je een fotoshoot hebben gehad bij Past & Present fotografie, ben je als klant verzekerd dat ik tenminste 2 jaar na de shoot nog volledige toegang tot alle foto’s heb. Dus mocht er onverhoopt wat gebeuren met jullie bestanden, dan kan ik nogmaals een tijdelijk online album voor jullie aanmaken. ~

 

Jij als consument… Hoe vaak maak jij een back-up van de foto’s op je telefoon? En maak je thuis ook gebruik van een externe harde schijf, USB sticks of DVD’s als back-up, of staat alles gewoon op je computer? Ik weet het, ook externe schijven kunnen kapot gaan en DVD’s zullen ook niet voor altijd hun data bewaren.

Tegenwoordig zijn  er tal van programma’s en apps om je bestanden en/of foto’s veilig te stellen ergens op het digitale web. Ik ben er persoonlijk nog niet aan begonnen, maar meer omdat ik er nog tijd voor heb gehad om me hier beter in te verdiepen. Maar denk zeker dat als je hier fan van bent, dit een perfecte oplossing kan zijn! Alhoewel het afdrukken van foto’s toch altijd favoriet blijft, en niet alleen omdat je dan iets tastbaars hebt. Het is toch eigenlijk zonde als je mooie foto’s van de opgroeiende kids, prachtige vakanties, belangrijke mijpalen en leuke avonturen enkel en alleen op je computer/of telefoon kunt bekijken.

Digitaal scrapbooken is een van mijn andere passies, naast het fotograferen, maar heb er de laatste maanden geen tijd meer voor gehad. Het is eigenlijk niets minder als het maken van digitale fotoboeken, maar dan een tikkeltje anders. Maar zo kan je van al die mooie foto’s natuurlijk ook digitale fotoboeken maken en deze laten printen. Ik hoop dat ik binnenkort weer de tijd heb om dit weer op te pakken, want loop echt ontzettend achter, wat ik echt enorm jammer vind! Misschien dat ik hier binnenkort wel een keer een blogpost over ga schrijven :)

 

Ok, waar waren we… Laten we beginnen met het back-uppen van je  telefoon.

Wij hebben zelf beide een iphone en daar heb je natuurlijk de back-up via itunes… Voor data, bestanden, telefoonnummers en ook foto’s. Deze gebruik ik zelf ook veel te weinig om eerlijk te zeggen. In mijn hoofd vind ik sommige dingen minder belangrijker, want foto’s staan bij mij gewoon altijd op 1! Ook voor samsung (Heel stom, maar zijn alle samsung telefoons android?) en andere androids heb je het samsung en/of google accounts waarmee je vrij makkelijk en zelfs automatisch back-ups mee kan maken.

Afbeeldingsresultaat voor dropbox

Dan is er dropbox… Ik zweer erbij! Dropbox is een gratis programma waarmee gemakkelijk foto’s, video’s en documenten gedeeld kunnen worden tussen computers of mobiele telefoons. De Dropbox map met daarin jouw bestanden wordt gesynchroniseerd tussen alle computers waarop dropbox geïnstalleerd is zodat de bestanden die je op het kantoor aangepast hebt ook zichtbaar zijn op de laptop thuis. Dropbox heeft ook een app voor iphones & android telefoons en eigenlijk werkt het heel simpel!

Ik heb de app op mijn telefoon en een aantal keer per maand (meestal als mijn opslag weer eens bijna vol is, haha) gooi ik alle recente foto’s daarin. De eerstvolgende keer dat ik achter mijn computer zit, open ik het programma daar en verplaats alle foto’s naar mijn externe harde schijf. Dan kan ik weer flink opruimen op mijn telefoon. Helaas is de kwaliteit van telefoon foto’s (zeker bij iphones), natuurlijk een stuk minder. daar waar ik meestal (met uitjes oid) altijd mijn grote camera mee nam, doe ik dat tegenwoordig steeds minder. Dat ding is me toch zwaar en om er de hele dag mee te zeulen heb ik soms ook geen zin in.

Daarnaast gebruik ik dropbox ook om foto’s op bijv. instagram te posten. Foto’s van recente shoots, voorzien van logo, plaats ik in de map op mijn computer en als ik ze nodig heb, sla ik de desbetreffende foto uit dropbox, op op mijn telefoon en plaats ze op instagram, Easy peasy en ook de kwaliteit blijft altijd behouden via dropbox.

Maar zo zullen er zeker nog tal van andere handige apps zijn, die hetzelfde voor he doen als dropbox…Maar als je het mij vraagt ;)

 

Nou ben ik wel heel erg benieuwd…Vonden jullie deze post enigszins informatief en heb je er wellicht wat aan? Ook al is het slechts een reminder om regelmatig te back-uppen…Of vond je dit een totaal zinloze post? haha… Ik hou van eerlijkheid en zal beloven om niet te bijten! :P Ik ben gewoon nieuwsgierig of het wellicht interessant is om wat vaker dit soort informatieve blogposts te schrijven.

 

blog-name

Leave a reply