// Velletjes bij newborns \\

Vorige week was ik bij een klant, waarbij de ouders zich verontschuldigde dat de kleine allemaal droge velletjes had. Eerlijk, ik hou ervan! Het hoort er natuurlijk gewoon bij… Je hebt velletjes in verschillende mate. Je hebt babytjes die enkel een paar velletjes hebben en de ander zit helemaal onder. Voornamelijk baby’s die vol- of overdragen zijn, zullen hier meer last van hebben. De handjes & voetjes en soms ook het gezichtje en lijfje.

In de buik had de baby een mooi smeerlaagje, wat het huidje beschermde. Dit laagje raakt langzaam maar zeker op, naarmate de baby langer in de buik blijft. Mocht er na de bevalling nog wat van dit smeer achterblijven, wordt het meestal weggeveegd. Het huidje moet daarom snel wennen aan de lucht om zich heen. De baby heeft er gelukkig geen last van en dit is een natuurlijk proces wat na de geboorte plaats vindt.

 

velletjes

 

Als ik zie dat een van onze meiden een droge huid heeft, smeer ik ze altijd lekker in. En kan me voorstellen dat als we een afspraak voor de newbornshoot hebben gemaakt, je je kleintje van top tot teen lekker in wilt smeren met een lekkere vette babyolie. Ik zeg lekker doen…Maar wacht heel even…

Het smeren van een vette olie de dag voor en de dag van de fotoshoot, kan een zeer nadelig effect hebben. Het huidje gaat daardoor meer glimmen, wat het zeer lastig maakt om een mooi natuurlijk licht in de foto te creëren. Het is voor mij heel veel werk om te kijken of het lukt om dit weg te werken, als het überhaupt lukt. In het informatiesheet, welke je voorafgaand op de shoot ontvangt, vraag ik jullie dan ook om dit gelieve niet te doen. De dagen ervoor kan je je babytje lekker insmeren en masseren met een olietje, maar op de dag van de newbornshoot, liever niet. Een badje kan soms wel wat helpen om de meeste velletjes er lekker af te weken.

Heeft je kindje tijdens de fotoshoot inderdaad veel velletjes, dan ga ik kijken wat we ermee gaan doen. Velletjes in het gezicht (of plekken waar het heel erg droog lijkt), zal ik tijdens het nabewerken van de foto’s subtiel verwijderen of minder opvallend maken… Velletjes op de handjes en voetjes daarintegen, horen er gewoon bij natuurlijk… En zeg nou zelf, het is stiekem best schattig toch?

 

voetjes

 

blog-name

Leave a reply