// Zwart-wit fotografie | Wat is nou een mooie zwart-wit foto? \\

Inmiddels zitten we in week 5 van ons Past & Present fotografie – project 52… Deze week koos ik voor het thema zwart-wit en deze is door alle deelnemers zelf in te vullen. Het leek me leuk om hiervoor een aantal tips te geven, vandaar dit blogje. Ik was er nog niet helemaal uit wat ik wilde gaan fotograferen… Gisteren begon ik aan dit blog terwijl er een ziek meisje met 40.3 graden koorts op de bank naast me lag. Ze wilde eigenlijk alleen maar geknuffeld worden en besloot dan ook om op een later tijdstip verder te gaan (wordt vervolgd verderop in dit blog).

Om heel eerlijk te zijn heeft iedereen natuurlijk een eigen smaak als het aan komt op het nabewerken van foto’s, maar een ding is zeker en dat is dat een zwart-wit foto altijd tijdloos is. Ik hou ontzettend van zacht & licht als het aankomt op foto’s in kleur, maar daarnaast vragen bepaalde foto’s om meer contrast… Ik werk ook geregeld met een fotofilter en als je me vraagt wat ik dan een mooie bewerking zou vinden, dan is het zeker een matte en soms vintage look. Maar laten we het even bij het onderwep blijven… zwart-wit fotografie.

Persoonlijk vind ik dat een zwart-wit foto meer contrast moet hebben als een kleurenfoto en dat het zwarte daarbij echt zwart is. Ik fotografeer altijd in kleur en doe de omzetting naar zwart-wit dan in photoshop of lightroom. Er zijn ook fotograferen die echt op zoek gaan naar een mooie zwart-wit foto. In mijn geval is het gewoon een extra service naar de klant toe of omdat ik het zelf mooi vind voor mijn persoonlijke foto’s. Newbornfoto’s lever ik maar weinig aan in zwart-wit (tenzij een klant hier specifiek om vraagt), omdat ik vaak met lichtere kleuren werk en ik het dan vaak niet mooi vind. Behalve de foto’s van bijv. met de ouders, waar we gebruik maken van een zwarte achtergrond… Hieronder zie je goed het verschil wat ik bedoel met de newbornfoto’s. Links is met een zwarte achtergrond en in de rechter foto zijn enkel witte tinten gebruikt.

pastpresentfotografie-zwart-wit-fotografie1

Het mooiste effect is om de foto gewoon in kleur te schieten en deze in een foto bewerkings progamma om te zetten naar zwart-wit. Zo kan je zelf het contrast bepalen. Maar het hangt ook af van de licht omstandigheden waar & wanneer je fotografeert. Schiet je in de felle & harde zon, dan is een kleurenfoto niet altijd even mooi, zet je deze om in zwart-wit dan zal het je nog verbazen en krijg je een heel ander beeld.  Maar ook op grijze dagen kun je geweldig mooie zwart-wit foto’s schieten. In zwart-wit fotograferen vereist oefening en zover ben ik zelf eerlijk gezegd ook niet… Je moet de wereld gaan zien zonder kleur, contrast en tonen moeten de belangrijkste reden zijn om een foto te maken.

Monochrome foto’s brengen een gevoelige kant naar voren, geven diepte en een kans een object of een persoon beter te onderzoeken doordat het beeld meer grafische elementen bevat. Hele kleurrijke beelden lenen zich minder goed voor zwart-wit fotografie… Veel dezelfde tonen van verschillende objecten kunnen vlak ogen en lijken in elkaar over te lopen. Wederom speelt de contrast dus een enorm grote rol… Door deze op te schroeven in de nabewerking, krijg je een heel ander beeld en worden de grove lijnen van het beeld duidelijker. De impact van het beeld is groter en krijgt deze veel meer betekenis.

Ik kan nog heel lang verder schrijven en een uitleg geven over de daadwerkelijke nabewerking, maar ik denk dat je het gewoon zelf moet uit gaan proberen… En daarnaast is google je vriend. Er staan ontzettend veel website/blogs die meer ingaan op de daadwerkelijke nabewerking. Ik denk persoonlijk als je als je al begint met het contrast in een zwart-wit foto te zien, je al een heel eind komt… Ik weet dat ik ook nog veel te leren heb als het op zwart-wit fotografie aankomt en de komende maanden ga ik me er ook zeker wat meer in verdiepen! En ik zal het nogmaals benadrukken, ieder heeft zijn eigen smaak en in dat geval zeg ik altijd dat niks goed of fout is, het is hoe jij het ziet!

// project 52 – week 5: zwart-wit \\

Gisteravond was het elke 5/10 minuten raak…Senna viel in slaap en werd onrustig en verdrietig wakker. Na 10x op & neer, besloot ik haar bij ons op zolder te leggen en kon ik nog even 10 minuten afmaken, waar ik mee bezig was. Toen ik klaar was besloot ik om even naast haar te gaan liggen… ons kleine moppie, zo ziek, dat ze zelf niet wist waar ze het zoeken moest…mijn mama hart! Ik had enkel het licht van de gang aangelaten en omdat de deur op een kiertje stond, scheen er een perfecte straal licht naar binnen, precies op haar lieve snoetje…. D’r rode wangen, haar uitgeputte gezichtje en haar enige steun en toeverlaat (sinds we vorige week afscheid hebben genomen van haar laatste speen)…haar lieve knuffelkonijn dicht bij haar. En toen wist ik het! Met weinig licht, kan je ook een mooie zwart-wit foto maken. ISO omhoog, groot diafragma, witbalans wat koeler en ik zag daar mijn foto voor deze week…

pastpresentfotografie_ziek1 

project52-week5

Ter voorbeeld heb ik de kleurenfoto ook toegevoegd… Ik heb deze foto omgezet naar zwart-wit en vervolgens gespeeld met de curven en kleurtonen. Ik heb normaliter ook verschillende foto actions om een kleurenfoto om te zetten naar zwart-wit, in dit geval besloot ik om er zelf de hand aan te leggen. Met een tikkeltje ruis van de hoge ISO (wat ook wel meer mooi is bij een zwart-wit foto), ben ik tevreden. Hoe het tot stand kwam, is iets minder leuk natuurlijk…maar ach. Het hoort bij ons leven en deze week draait het al een paar dagen om dit kleine hoopje mens. <3

Bedankt voor het lezen en hoop dat jullie er wat aan hebben…

blog-name

Leave a reply